Мектептік тамақтандырудың іс-шаралары - Қалжат орта мектебі https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/ ru Мектептік тамақтандырудың іс-шаралары - Қалжат орта мектебі DataLife Engine Мектеп оқушысының дұрыс тамақтануы Жадынама https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/main/191-mektep-oushysyny-drys-tamatanuy-zhadynama.html https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/main/191-mektep-oushysyny-drys-tamatanuy-zhadynama.html ]]> ]]> admin Tue, 18 Apr 2023 11:58:26 +0600 Оқушылардың асханадағы техника қауіпсіздігін және тәртіп ережелерін сақтау туралы нұсқаулық https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/main/192-oushylardy-ashanaday-tehnika-aupszdgn-zhne-trtp-erezhelern-satau-turaly-nsauly.html https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/main/192-oushylardy-ashanaday-tehnika-aupszdgn-zhne-trtp-erezhelern-satau-turaly-nsauly.html Оқушылардың асханадағы техника қауіпсіздігін және тәртіп ережелерін сақтау туралы нұсқаулықОқушылардың асханадағы техника қауіпсіздігін және тәртіп ережелерін сақтау туралы нұсқаулық
І. Қауіпсіздіктің жалпы талаптары


1. Асханаға тәртіпті сақтай отырып асықпай, сабырлықпен  кіріп және шыққан жөн.
2. Асханаға сөмке немесе портфель апармаған жөн.
3. Асхананың ішкі бөлмелеріне кіруге болмайды.
4. Ыдыстар мен  жиһазға ұқыптылықпен  қараған дұрыс. Оларды сындыруға болмайды.
5. Электрожарығын өздігінен қосуға және сөндіруге тыйым салынады.  
6. Терезені және терезенің желдеткішін өздігінен ашып - жабуға тыйым салынады.

Асханадағы жарақат алу қауіпсіздігі:

-   Электржарығын косып және сөндірген кезде (тоқ соғу қаупі бар)
-   Ыстық тағам, шәй құйылған ыдысты тасу кезде (күйіп қалу қаупі бар)
-   Шыны ыдыс сынған жағдайда (жарақаттану қаупі бар)


ІІ. Ас ішу алдындағы қауіпсіздік талаптары
1. Ас ішу алдында қолды сабындап жу.
2. Асханаға кірген кезде тәртіп ережесін және ас ішу уақытынның кестесін сақта.
3. Үстел басында өз орнына отыр 
 ІІІ.  Ас ішу кезінде  қауіпсіздік талаптары
1. Үстел басында тәртіп ережелерін сақта.
2. Жолдастарының ас ішуіне бөгет жасама.
3. Ас ішкен кезде сөйлеспе, көршілеріңді итерме
4. Ыстық тағамды асықпай, мұқиятты іш.
5. Босаған ыдысты сол жағына қойып, оның құлағанына жол берме.
ІV. Қауіпті жағдайдағы қауіпсіздік талаптары
1. Қауіпті жағдай туылған жағдайда  (өрт, өткір иіс шығу) сынып кураторы немесе аспазшылардың бұйырымен асхананы босатқан жөн.
2.  Жарақатталған кезде көмек алу үшін кураторға жолық.
 V. Ас ішкенен кейінгі қауіпсіздік талаптары
1. Асханадан сабырлықпен, бірін-бірі итермей, тәртіп сақтап шыққан жөн.
2. Асханадан тамақ шығарма.]]>
Оқушылардың асханадағы техника қауіпсіздігін және тәртіп ережелерін сақтау туралы нұсқаулықОқушылардың асханадағы техника қауіпсіздігін және тәртіп ережелерін сақтау туралы нұсқаулық
І. Қауіпсіздіктің жалпы талаптары


1. Асханаға тәртіпті сақтай отырып асықпай, сабырлықпен  кіріп және шыққан жөн.
2. Асханаға сөмке немесе портфель апармаған жөн.
3. Асхананың ішкі бөлмелеріне кіруге болмайды.
4. Ыдыстар мен  жиһазға ұқыптылықпен  қараған дұрыс. Оларды сындыруға болмайды.
5. Электрожарығын өздігінен қосуға және сөндіруге тыйым салынады.  
6. Терезені және терезенің желдеткішін өздігінен ашып - жабуға тыйым салынады.

Асханадағы жарақат алу қауіпсіздігі:

-   Электржарығын косып және сөндірген кезде (тоқ соғу қаупі бар)
-   Ыстық тағам, шәй құйылған ыдысты тасу кезде (күйіп қалу қаупі бар)
-   Шыны ыдыс сынған жағдайда (жарақаттану қаупі бар)


ІІ. Ас ішу алдындағы қауіпсіздік талаптары
1. Ас ішу алдында қолды сабындап жу.
2. Асханаға кірген кезде тәртіп ережесін және ас ішу уақытынның кестесін сақта.
3. Үстел басында өз орнына отыр 
 ІІІ.  Ас ішу кезінде  қауіпсіздік талаптары
1. Үстел басында тәртіп ережелерін сақта.
2. Жолдастарының ас ішуіне бөгет жасама.
3. Ас ішкен кезде сөйлеспе, көршілеріңді итерме
4. Ыстық тағамды асықпай, мұқиятты іш.
5. Босаған ыдысты сол жағына қойып, оның құлағанына жол берме.
ІV. Қауіпті жағдайдағы қауіпсіздік талаптары
1. Қауіпті жағдай туылған жағдайда  (өрт, өткір иіс шығу) сынып кураторы немесе аспазшылардың бұйырымен асхананы босатқан жөн.
2.  Жарақатталған кезде көмек алу үшін кураторға жолық.
 V. Ас ішкенен кейінгі қауіпсіздік талаптары
1. Асханадан сабырлықпен, бірін-бірі итермей, тәртіп сақтап шыққан жөн.
2. Асханадан тамақ шығарма.]]>
admin Tue, 14 Mar 2023 12:01:04 +0600
Бұйрық оқушыларға ыстық тамақ беру туралы https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/main/173-bjry-oushylara-ysty-tama-beru-turaly.html https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/main/173-bjry-oushylara-ysty-tama-beru-turaly.html admin Thu, 05 Jan 2023 15:48:18 +0600 2022 – 2023 оқу жылында білім алушылардың тегін ыстық тамақпен қамтылуының іс –шара жоспары https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/pitanie/mekteptk-tamatandyrudy-s-sharalary/156-2022-2023-ou-zhylynda-blm-alushylardy-tegn-ysty-tamapen-amtyluyny-s-shara-zhospary.html https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/pitanie/mekteptk-tamatandyrudy-s-sharalary/156-2022-2023-ou-zhylynda-blm-alushylardy-tegn-ysty-tamapen-amtyluyny-s-shara-zhospary.html                                                                                Бекітемін

                                                                                            Мектеп директоры

                                                                                                      М.Я.Абдурсулов                                                                                                      .................................                                                                                                 «....»....................2022ж


"Алматы облысы білім басқармасының Ұйғыр ауданы бойынша білім бөлімі" мемлекеттік мекемесінің "Қалжат орта мектебі мектепке дейінгі шағын орталығымен" коммуналдық мемлекеттік мекемесіндегі 

2022 – 2023 оқу жылында білім алушылардың тегін ыстық тамақпен қамтылуының

іс –шара жоспары

Жұмыстың  мазмұны

Уақыты 

Жауапты

1

Әлеуметтік тұрмысы төмен отбасы балаларын анықтау, тізімін жасау

Тамыз

Сынып жетекшілер

Әлеуметтік педагог

Баратова.М

2

Әлеуметтік тұрмысы төмен отбасы балаларына мектеп асханасына ыстық тамақ ұйымдастыру мақсатында арнайы комиссия құрамын бекіту


Қыркүйек


Мектеп әкімшілігі

3

«Жалпыға міндетті оқу қоры » есебінен оқушылардың тегін ыстық тамақпен қамтылуының іс – шара жоспарын бекіту


Қыркүйек


Әлеуметтік педагог

Баратова .М

4

Тамақтану кестесін бекіту

           Қыркүйек

Л.Жапбасбаева

Әлеуметтік педагог

Баратова.М 

5

Мектепшілік әкімшілігінің кезекшілік кестесін бекіту

Қыркүйек

Мектеп әкімшілігі

6

Әлеуметтік аз қамтылған оқушылардың ата – аналарының өтініштерін, құжаттарымен қабылдау, тізімдерін жасау 1 – 11 сынып оқушыларына


Тамыз-қыркүйек

Әлеуметтік педагог

Баратова.М

Қамқоршылық кеңес 

мүшелері


7

Бекітілген ас мәзірі бойынша тамақтың берілуін және санитарлық гигиеналық талаптардың орындалуын бақылау


Үнемі 

Медбике

Г.Бахтахунова

Әлеуметтік педагог

Баратова.М

8

Тамақтың сапасын тексеру, бракераж журналын жүргізу

Үнемі 

Медбике

Г.Бахтахунова

9

Ыстық тамаққа байланысты есептер жүргізу, аудандық білім бөлімен есеп беру


Ай сайын

Әлеуметтік педагог

Баратова.М



                 Әлеуметтік педагог                                    Баратова.М



]]>
                                                                               Бекітемін

                                                                                            Мектеп директоры

                                                                                                      М.Я.Абдурсулов                                                                                                      .................................                                                                                                 «....»....................2022ж


"Алматы облысы білім басқармасының Ұйғыр ауданы бойынша білім бөлімі" мемлекеттік мекемесінің "Қалжат орта мектебі мектепке дейінгі шағын орталығымен" коммуналдық мемлекеттік мекемесіндегі 

2022 – 2023 оқу жылында білім алушылардың тегін ыстық тамақпен қамтылуының

іс –шара жоспары

Жұмыстың  мазмұны

Уақыты 

Жауапты

1

Әлеуметтік тұрмысы төмен отбасы балаларын анықтау, тізімін жасау

Тамыз

Сынып жетекшілер

Әлеуметтік педагог

Баратова.М

2

Әлеуметтік тұрмысы төмен отбасы балаларына мектеп асханасына ыстық тамақ ұйымдастыру мақсатында арнайы комиссия құрамын бекіту


Қыркүйек


Мектеп әкімшілігі

3

«Жалпыға міндетті оқу қоры » есебінен оқушылардың тегін ыстық тамақпен қамтылуының іс – шара жоспарын бекіту


Қыркүйек


Әлеуметтік педагог

Баратова .М

4

Тамақтану кестесін бекіту

           Қыркүйек

Л.Жапбасбаева

Әлеуметтік педагог

Баратова.М 

5

Мектепшілік әкімшілігінің кезекшілік кестесін бекіту

Қыркүйек

Мектеп әкімшілігі

6

Әлеуметтік аз қамтылған оқушылардың ата – аналарының өтініштерін, құжаттарымен қабылдау, тізімдерін жасау 1 – 11 сынып оқушыларына


Тамыз-қыркүйек

Әлеуметтік педагог

Баратова.М

Қамқоршылық кеңес 

мүшелері


7

Бекітілген ас мәзірі бойынша тамақтың берілуін және санитарлық гигиеналық талаптардың орындалуын бақылау


Үнемі 

Медбике

Г.Бахтахунова

Әлеуметтік педагог

Баратова.М

8

Тамақтың сапасын тексеру, бракераж журналын жүргізу

Үнемі 

Медбике

Г.Бахтахунова

9

Ыстық тамаққа байланысты есептер жүргізу, аудандық білім бөлімен есеп беру


Ай сайын

Әлеуметтік педагог

Баратова.М



                 Әлеуметтік педагог                                    Баратова.М



]]>
admin Thu, 01 Sep 2022 21:25:40 +0600
Дұрыс тамақтану бойынша https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/pitanie/mekteptk-tamatandyrudy-s-sharalary/143-drys-tamatanu-bojynsha.html https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/pitanie/mekteptk-tamatandyrudy-s-sharalary/143-drys-tamatanu-bojynsha.html Дені саудың - жаны сау!
    
      Адамзат денсаулығын сақтаудың басты шарты - дұрыс тамақтану. Сондықтан тамақтануға ерекше көңіл бөлген жөн. Тамақтың құрамының құндылығы басты назарда болғаны дұрыс. Тиімді, дұрыс тамақтану денсаулықты сақтауға, организмнің қалыпты өсуі мен дамуына, жұмыс қабілетінің жоғарылауына және организмнің қоршаған ортаның әртүрлі жағымсыз әсеріне қарсылығын күшейтуге ықпалын тигізеді. Әсіресе, «Ұрпақ денсаулығы – ұлттың саулығы»- демекші, дені сау ұрпақ қалыптастыру үшін – оны назардан тыс қалдыруға болмайды. 
       Сондықтан да мектеп оқушыларының дұрыс тамақтануы мен денсаулығы, олардың дұрыс өсіп жетілуі бүгінгі күннің өзекті мәселесі. Күнделікті тамақтың сапасы мен берілу мөлшері (норма) мектептік құрылған бақылау топтары мен мектеп медбикесі тарапынан бақылауға алынған. Сонымен қатар тамақтың сапасын анықтап отыру мақсатында бракераждық комиссия құрамы құрылған. Комиссия құрамындағылар айына екі рет асхана тамағының сапасын тексереді және тексеру нәтижесінде акт толтырылады. Айына бір рет тамақтану мен тамақ пісіру орнына тазалық жасалынып, дезинфекцияланып отыру көзделіп, іске асуда. Мектеп асханасында ұсынылатын тағамдар сапасы нормативке сай, ыстық тағамдар түрі күнделікті өзгеріп отырылады. Мектеп оқушыларын сумен қамтамасыз ету қарастырылған. Оқушыларға мектеп асханасынан қайнатылған су тұтынылады. Дұрыс тамақтанып, айтылған ережелерді орындай білген адамдардың ғана денсаулығы берік бола алады. Сондықтан да дұрыс тамақтану - әр адамның өз қолында демекпіз.
    Дұрыс тамақтану ережелері: 
  •      Тамақты үстелдің басында отырып қабылдау керек. Егер тамаққа зейін салмаған жағдайда, адам тойғанын білмей қалып, артығымен тамақтанады; 
  •     
  •         Тамақты асықпай, мұқият шайнап, тамақтану режимін сақтап жеу керек. Тамақты жиі және аз мөлшерде, күніне 5 рет қабылдаған жөн;
  •  Таңертеңгі асты мұқият ішу қажет. Егер организм 10-12 сағат тамақ қабылдамаса, онда ағзадағы қант азайып кетеді. 
    Дұрыс тамақтанудың негізгі шарттары: 
  1.     Тағамның құрамында негізгі қоректік заттар (белок, көмірсу, май) болуы тиіс. 
  2.     Тамақ рационында (дәрумендер, тағамдық талшықтар) болуы тиіс. 
  3.     Тәулік бойы тамақтану тәртібін, мөлшерін сақтау. 
  4.      Тағамдар санитарлық-гигиена талаптарына сәйкес болуы керек. 
        Тамақтану адамның өмірлік қажеттігі және денсаулық кепілі. Ас-адамның арқауы, ағза дене жүктемесінде ғана емес, тыныштық жағдайында да шығындайтын қуат көзі. Ас ішу біздің жасушаларымыз бен тіндерімізді жаңартуға мүмкіндік береді. Дұрыс тамақтану жүрек-қантамыр, асқазан-ішек жолдары, қантдиабеті, остеопороз, онкологиялық аурулардың алдыналу үшін, сыртқы орта әсеріне қарсы тұру үшін, ағзаның жұмысқа қабілеттілігін арттыру үшін, белсенді ұзақ өмір сүру үшін қажет. Салауатты тамақтану және жоғары дене белсенділігі, спорт пен шұғылдану, күйзеліс пен күресе білу, темекіден, ішімдіктен бас тарту жолымен салауатты өмір салтын ұстану арқылы аурулардың алдын алып, денсаулықты және тартымды келбетті сақтап, сұлу да сымбатты, тәні мен жаныжас, белсенді болып жүруіңізге болады.]]>
Дені саудың - жаны сау!
    
      Адамзат денсаулығын сақтаудың басты шарты - дұрыс тамақтану. Сондықтан тамақтануға ерекше көңіл бөлген жөн. Тамақтың құрамының құндылығы басты назарда болғаны дұрыс. Тиімді, дұрыс тамақтану денсаулықты сақтауға, организмнің қалыпты өсуі мен дамуына, жұмыс қабілетінің жоғарылауына және организмнің қоршаған ортаның әртүрлі жағымсыз әсеріне қарсылығын күшейтуге ықпалын тигізеді. Әсіресе, «Ұрпақ денсаулығы – ұлттың саулығы»- демекші, дені сау ұрпақ қалыптастыру үшін – оны назардан тыс қалдыруға болмайды. 
       Сондықтан да мектеп оқушыларының дұрыс тамақтануы мен денсаулығы, олардың дұрыс өсіп жетілуі бүгінгі күннің өзекті мәселесі. Күнделікті тамақтың сапасы мен берілу мөлшері (норма) мектептік құрылған бақылау топтары мен мектеп медбикесі тарапынан бақылауға алынған. Сонымен қатар тамақтың сапасын анықтап отыру мақсатында бракераждық комиссия құрамы құрылған. Комиссия құрамындағылар айына екі рет асхана тамағының сапасын тексереді және тексеру нәтижесінде акт толтырылады. Айына бір рет тамақтану мен тамақ пісіру орнына тазалық жасалынып, дезинфекцияланып отыру көзделіп, іске асуда. Мектеп асханасында ұсынылатын тағамдар сапасы нормативке сай, ыстық тағамдар түрі күнделікті өзгеріп отырылады. Мектеп оқушыларын сумен қамтамасыз ету қарастырылған. Оқушыларға мектеп асханасынан қайнатылған су тұтынылады. Дұрыс тамақтанып, айтылған ережелерді орындай білген адамдардың ғана денсаулығы берік бола алады. Сондықтан да дұрыс тамақтану - әр адамның өз қолында демекпіз.
    Дұрыс тамақтану ережелері: 
  •      Тамақты үстелдің басында отырып қабылдау керек. Егер тамаққа зейін салмаған жағдайда, адам тойғанын білмей қалып, артығымен тамақтанады; 
  •     
  •         Тамақты асықпай, мұқият шайнап, тамақтану режимін сақтап жеу керек. Тамақты жиі және аз мөлшерде, күніне 5 рет қабылдаған жөн;
  •  Таңертеңгі асты мұқият ішу қажет. Егер организм 10-12 сағат тамақ қабылдамаса, онда ағзадағы қант азайып кетеді. 
    Дұрыс тамақтанудың негізгі шарттары: 
  1.     Тағамның құрамында негізгі қоректік заттар (белок, көмірсу, май) болуы тиіс. 
  2.     Тамақ рационында (дәрумендер, тағамдық талшықтар) болуы тиіс. 
  3.     Тәулік бойы тамақтану тәртібін, мөлшерін сақтау. 
  4.      Тағамдар санитарлық-гигиена талаптарына сәйкес болуы керек. 
        Тамақтану адамның өмірлік қажеттігі және денсаулық кепілі. Ас-адамның арқауы, ағза дене жүктемесінде ғана емес, тыныштық жағдайында да шығындайтын қуат көзі. Ас ішу біздің жасушаларымыз бен тіндерімізді жаңартуға мүмкіндік береді. Дұрыс тамақтану жүрек-қантамыр, асқазан-ішек жолдары, қантдиабеті, остеопороз, онкологиялық аурулардың алдыналу үшін, сыртқы орта әсеріне қарсы тұру үшін, ағзаның жұмысқа қабілеттілігін арттыру үшін, белсенді ұзақ өмір сүру үшін қажет. Салауатты тамақтану және жоғары дене белсенділігі, спорт пен шұғылдану, күйзеліс пен күресе білу, темекіден, ішімдіктен бас тарту жолымен салауатты өмір салтын ұстану арқылы аурулардың алдын алып, денсаулықты және тартымды келбетті сақтап, сұлу да сымбатты, тәні мен жаныжас, белсенді болып жүруіңізге болады.]]>
admin Wed, 11 May 2022 10:28:27 +0600
Бұйрық 2021-2022 оқу жылында оқушыларға тегін тамақ беру туралы Ақпан https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/pitanie/mekteptk-tamatandyrudy-s-sharalary/40-bjry-2021-2022-ou-zhylynda-oushylara-tegn-tama-beru-turaly.html https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/pitanie/mekteptk-tamatandyrudy-s-sharalary/40-bjry-2021-2022-ou-zhylynda-oushylara-tegn-tama-beru-turaly.html admin Thu, 17 Feb 2022 11:50:49 +0600 Мектеп асханасында сатуға тыйым салынған азық-түліктер: https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/pitanie/mekteptk-tamatandyrudy-s-sharalary/26-mektep-ashanasynda-satua-tyjym-salynan-azy-tlkter.html https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/pitanie/mekteptk-tamatandyrudy-s-sharalary/26-mektep-ashanasynda-satua-tyjym-salynan-azy-tlkter.html admin Mon, 17 Jan 2022 20:28:35 +0600 Асханамен жұмыс жоспары 2021-2022 оқу жылы https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/pitanie/mekteptk-tamatandyrudy-s-sharalary/136-ashanamen-zhmys-zhospary-2021-2022-ou-zhyly.html https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/pitanie/mekteptk-tamatandyrudy-s-sharalary/136-ashanamen-zhmys-zhospary-2021-2022-ou-zhyly.html admin Tue, 07 Sep 2021 13:26:02 +0600 Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2008 жылғы 25 қаңтардағы №64 қаулысы https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/pitanie/mekteptk-tamatandyrudy-s-sharalary/44-azastan-respublikasy-kmetn-2008-zhyly-25-atarday-64-aulysy.html https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/pitanie/mekteptk-tamatandyrudy-s-sharalary/44-azastan-respublikasy-kmetn-2008-zhyly-25-atarday-64-aulysy.html admin Wed, 01 Sep 2021 15:01:41 +0600 Бұйрық 2021-2022 оқу жылында оқушыларға тегін тамақ беру туралы қыркүйек https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/pitanie/mekteptk-tamatandyrudy-s-sharalary/42-bjry-2021-2022-ou-zhylynda-oushylara-tegn-tama-beru-turaly-yrkjek.html https://kalzhat-uiguraud.mektebi.kz/pitanie/mekteptk-tamatandyrudy-s-sharalary/42-bjry-2021-2022-ou-zhylynda-oushylara-tegn-tama-beru-turaly-yrkjek.html admin Wed, 01 Sep 2021 12:06:06 +0600